MACA POWDER ORGANIC, FI-EKO-201
(Lepidium meyenii)
Maca alebo andská žerucha je horčičná rastlina, ktorej korene sa používajú ako potrava po tisíce rokov. Mnoho vlastností Maca je pravdepodobne založené na veľkom počte sekundárnych metabolitov.
Maca rastie v peruánskych Andách blízko hranice snehu v nadmorskej výške 2 500 až 4 500 metrov nad morom. Maca je najviac rastúca rastlina, ktorú používame na jedenie. V drsných podmienkach rastie z maca listy šíriace sa blízko zeme a biele kvetenstvo typické pre rastliny horčice. Maca sa používa na výživu s koreňmi, ktoré môžu mať priemer až 8 centimetrov. V závislosti od odrody Maca sú k dispozícii žlté, červené, fialové a čierne korene. Maca je jednoročná rastlina, ktorá sa množí semenami. Rastlina sa obvykle vysádza medzi aprílom a júnom a žne sa po 7-9 mesiacoch. Pôda Ánd bohatá na minerály je pravdepodobne jedným z dôvodov vysokého obsahu minerálov a stopových prvkov v koreni.
Archeologické dôkazy ukazujú, že maca bola domestikovaná ako plodina pred viac ako 2000 rokmi. Primitívne pestovanie rastliny siaha do doby pred viac ako 1600 pred nl., ale pre kontrolovanejšie pestovanie ju prvýkrát použili bojovníci kmeňa Pumpush v rokoch 1200-100 pred. V andskej vysočine Yarot pokračoval v pestovaní rastliny medzi 1100 a 1470.
Keď španielski dobyvatelia dorazili do Južnej Ameriky, rýchlo si uvedomili, že ich dobytok nemôže byť vo veľmi vysokom podnebí. Španieli sa tiež cítili slabí v novom prostredí. Miestni indiáni odporučili dobyvateľom, aby kŕmili maca svojmu dobytku. Výsledky boli natoľko významné, že aj samotní Španieli začali jesť tento koreň, aby zlepšili svoju celkovú energiu. Maca je nesmierne dôležitá plodina na vysokých andských vysočinách a často sa s ňou obchoduje s kukuricou, ryžou, fazuľami a cukrom. Informácie o zvláštnych vlastnostiach Macy sa bohužiaľ utopili v histórii a ich používanie udržovalo len niekoľko peruánskych komunít. V šesťdesiatych a osemdesiatych rokoch však západní etnobotanici a vedci objavili túto „stratenú rastlinu Ánd“ a priniesli takmer vyhynutú odrodu do svetového vedomia. V roku 1979 našlo peruánske ministerstvo poľnohospodárstva po celej krajine iba 70 akrov plantáží maca. Dnes je možné počet ľahko zistiť tisícom.
Nutričné hodnoty | 100 g |
Energia | 1380 kJ / 327 kcal |
Tuky | 0,8 g |
- z toho nasytené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 60,9 g |
- z toho cukry | 38,3 g |
Vláknina | 18 g |
Bielkoviny | 10 g |
Soľ | <0,1 g |
Vitamín B2 | 1,95 mg (139% DDD*) |
Vápník | 350 mg (44% DDD*) |
Železo | 13 mg (93% DDD*) |
Zinok | 4,1 mg (41% DDD*) |
Odporúčané použitie: 1 čajová lyžička až 4 polievkové lyžice / deň.
Použitie: zmiešajte s džúsmi alebo mliečnymi koktailmi alebo použite s horúcimi nápojmi (káva, čaj, kakao). Je dobré začať používať maca v malom množstve (1 čajovú lyžičku) a postupne zvyšovať jej množstvo, aby naše telo malo čas zoznámiť sa s novým jedlom. Je dobré si raz za mesiac urobiť týždennú prestávku.
Skladovanie: V chladničke alebo pri izbovej teplote, vo vzduchotesnej nádobe, chránenej pred svetlom.
Krajina pôvodu: Peru
Bez lepku / bez mlieka / bez prísad / organické / kóšer / vegánske
Veľkosť balenia: 300 g
Informácie:
- doplnok stravy skladujte mimo dosahu detí
- doplnky stravy nie sú náhradou pestrej stravy
- pred použitím si dôkladne prečítajte informácie a upozornenia na etikete výrobku
- neprekračujte doporučené dávkovanie uvedené na etikete výrobku
- upozornenie pre alergikov: ak je to relevantné , sú alergény vyznačené tučne v popisku výrobku alebo v jeho zložení.