Hlavným cieľom kolektívu autorov bolo priniesť na trh modernú a komplexnú publikáciu s najnovšími a vedecky podloženými poznatkami o všetkých aspektoch športovej výživy vo fitness a silových športoch. Prvá časť rozsiahleho textu sa venuje základom biochémie a fyziológie športovej výživy, fungovaniu metabolizmu v kontexte športového tréningu, dávkovaniu a načasovaniu príjmu jednotlivých živín a ich najvhodnejším zdrojom, významu a reálnym účinkom suplementov pre športovcov a tiež dáva nahliadnuť na najrozšírenejšie výživové mýty a kontro. ako je lepok, vegánstvo, antibiotiká v mäse, palmový olej a mnoho ďalších.
Praktická časť knihy podrobne preberá najznámejšie výživové štýly a ponúka praktické postupy, ako si zostaviť športový jedálniček, aký druh redukčnej diéty zvoliť a ako si vytvoriť správne výživové návyky pre udržateľnosť výsledkov a dlhodobý rast športovej výkonnosti. V závere 552stránkovej publikácie nájde čitateľ výživové odporúčania a jedálničky priamo od najznámejších osobností zo sveta fitness a silových športov.
Základné údaje o knihe:
- úplný názov: Moderná výživa vo fitness a silových športoch
- autor: Lukáš Roubík a kolektív
- vydavateľstvo: Erasport, s. r. o. (Ronnie.cz)
- rok vydania: 2018
- počet strán: 552
- rozmer: 149 x 210 mm
- typ: pevná bez prebalu lesklá
O autorovi:
Lukáš Roubík je odborníkom na športovú výživu s 15 rokmi praxe vo vrcholovom športe, výživu človeka vyštudoval na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. V mladosti bol aktívnym pretekárom v kulturistike a získal tituly dorasteneckého a juniorského majstra SR. Po ukončení súťažnej kariéry pôsobil niekoľko rokov ako výživový konzultant pretekárov, autor odborných článkov a lektor vo Fitness akadémii Ronnie.cz pri výučbe trénerov II. triedy a neskôr aj I. triedy na FTVS UK. V rokoch 2010–2018 bol predsedom Trénersko-metodickej komisie a členom Výkonného výboru Zväzu kulturistiky a fitness SR. Je autorom obľúbenej knihy Príprava na súťaž v kulturistike od A do Z a spoluzakladateľom Inštitútu Modernej Výživy, ktorý sa zaoberá vzdelávaním v oblasti výživy na základe vedecky podložených informácií.
Kolektív:
Spoluautormi teoretickej časti knihy sú Miloslav Šindelář a Radomil Vašík, do praktickej časti prispeli Milan Šádek a Tomáš Bureš, Sabina Pleváková, Aleš Lamka, Jiří Tkadlčík, Jiří Orság, Filip Trojovský a Milan Špingl.
Obsah knihy:
1 - Úvod do sveta výživy vo fitness a silových športoch
1.1 - Vízia knihy
2 - Význam a špecifiká výživy vo fitness a silových športoch
2.1 - Pyramída priorít v športovej výžive
3 - Úvod do biochémie a fyziológie športovej výživy
3.1 - Základné pojmy biochémie a fyziológie (športovej) výživy
3.2 - Riadenie a regulácia metabolizmu
3.2.1 - Metabolická typológia
3.2.2 - Mikróbiom
3.2.3 - Hľadisko evolúcie
3.3 - Vybrané hormóny z perspektívy fitness a silových športov
3.3.1 - Testosterón
3.3.2 - Rastový hormón
3.3.3 - Inzulín
3.3.4 - Glukagón
3.3.5 - Kortizol
3.3.6 - Ghrelín
3.3.7 - Leptín
4 - Energetický metabolizmus
4.1 - Energetická bilancia
4.1.1 - Výdaj energie
4.1.2 - Meranie energetického výdaja
4.1.3 - Príjem energie
4.2 - Energetické substráty
4.2.1 - Pomer energetických substrátov v jedálničku
4.3 - Energetické zásoby v organizme a ich využitie pri záťaži
4.3.1 - Využitie energetických zásob pri záťaži
4.3.2 - Energetické zásoby v organizme
5 - Bielkoviny
5.1 - Biochemická štruktúra bielkovín a aminokyselín
5.2 - Metabolizmus bielkovín
5.2.1 - Katabolizmus bielkovín
5.2.2 - Anabolizmus bielkovín
5.2.3 - Dusíková bilancia
5.3 - Biologická hodnota bielkovín
5.3.1 - Ďalšie ukazovatele kvality bielkovín vo výžive človeka
5.3.2 - Zákony v metabolizme aminokyselín
5.4 - Zdroje bielkovín pre výživu vo fitness a silových športoch
5.4.1 - Mäso
5.4.2 - Vajcia
5.4.3 - Mliečne výrobky
5.4.4 - Srvátkový proteín
5.4.5 - Rastlinné bielkoviny
5.4.6 - Ako zvýšiť využiteľnosť bielkovín z potravy?
5.5 - Dávkovanie a načasovanie príjmu bielkovín
5.5.1 - Dávkovanie bielkovín
5.5.2 - Môže byť vysoký príjem bielkovín u športovcov zdraviu nebezpečný?
5.5.3 - Môže byť príliš vysoký príjem bielkovín pre športovcov nevhodný?
5.5.4 - Existuje maximálna dávka bielkovín v jednom jedle?
5.5.5 - Načasovanie príjmu bielkovín
5.6 - Antibiotiká, hormóny a rezíduá v mäse
5.7 - Vegetariánske mýty o živočíšnych bielkovinách
6 - Sacharidy
6.1 - Biochemická štruktúra sacharidov a cukrov
6.2 - Metabolizmus sacharidov
6.2.1 - Katabolizmus sacharidov
6.2.2 - Anabolizmus sacharidov
6.3 - Glykemický index sacharidov a ďalšie ukazovatele
6.3.1 - Glykemický index
6.3.2 - Glykemická nálož
6.3.3 - Variabilita a limitácia glykemického indexu
6.3.4 - Inzulínový index
6.4 - Zdroje sacharidov v športovej výžive
6.5 - Dávkovanie a načasovanie príjmu sacharidov
6.5.1 - Dávkovanie sacharidov
6.5.2 - Je vhodný nadmerný príjem sacharidov a cukrov v objeme?
6.5.3 - Sú vhodné „nuly“ sacharidov v diéte?
6.5.4 - Načasovanie príjmu sacharidov
6.5.5 - Inzulínové okno a potréningový nápoj
6.6 - Lepok v (športovej) výžive – mýty a fakty
6.6.1 - Choroby z konzumácie lepku
6.6.2 - Je vyradenie lepku z jedálnička pre zdravých ľudí zdravšie?
6.6.3 - (Bez)lepkový verdikt (nielen) pre športovcov
6.7 - Vláknina
6.8 - Umelé sladidlá
6.8.1 - Má zmysel sa vyhýbať umelým sladidlám?
7 - Tuky
7. 1 - Biochemická štruktúra lipidov a mastných kyselín
7. 2 - Metabolizmus tukov
7.2.1 - Trávenie a transport tukov
7.2.2 - Metabolizmus tukového tkaniva a lipolýza
7.2.3 - β-oxidácia mastných kyselín alebo spaľovanie tukov
7.2.4 - Syntéza mastných kyselín a triacylglycerolov
7.2.5 - Syntéza ketolátok alebo ketogenéza
7.2.6 - Metabolizmus cholesterolu
7.3 - Zdroje tukov v športovej výžive
7.4 - Dávkovanie a načasovanie príjmu tukov
7.4.1 - Dávkovanie tukov
7.4.2 - Načasovanie príjmu tukov
7.4.3 - Na akom tuku a oleji vyprážať?
7.4.4 - Má zmysel sa vyhýbať palmovému oleju?
8 - Vitamíny
8.1 - Význam vitamínov v (športovej) výžive
8.2 - Vitamíny rozpustné vo vode a ich zdroje vo výžive
8.3 - Vitamíny rozpustné v tukoch a ich zdroje vo výžive
8.4 - Dávkovanie a príjem vitamínov v športovej výžive
8.5 - Straty vitamínov tepelnou úpravou a skladovaním potravín
9 - Minerálne látky a stopové prvky
9.1 - Význam minerálnych látok a stopových prvkov v (športové)
9.2 - Minerálne látky a ich zdroje vo výžive
9.3 - Stopové prvky a ich zdroje vo výžive
10 - Pitný režim vo fitness a silových športoch
10.1 - Bilancia tekutín v športovej výžive
10.2 - Doplňovanie tekutín v športovej výžive
10.3 - Doplňovanie tekutín vo fitness a silových športoch
11 - Suplementy v športovej výžive
11.1 - Význam doplnkovej výživy vo fitness a silových športoch
11.1.1 - Hlavné prínosy suplementov pre športovcov
11.1.2 - Sú doplnky výživy pre športovcov bezpečné a prirodzené?
11.1.3 - Delenie suplementov
11.2 - Proteíny
11.2.1 - Metódy výroby proteínových prípravkov
11.2.2 - Zdroje a druhy proteínových prípravkov
11.3 - Aminokyseliny
11.3.1 - Komplexné aminokyseliny
11.3.2 - BCAA
11.3.3 - Ostatné aminokyseliny s bioaktívnymi účinkami
11.4 - Sacharidy a gainery
11.4.1 - Gainery
11.4.2 - Samostatné sacharidové prípravky
11.5 - Suplementy s obsahom tukov
11.5.1 - CLA
11.5.2 - MCT oleja
11.5.3 - Omega-3 mastné kyseliny
11.6 - Vitamíny a minerálne látky
11.7 - Iónové nápoje
11.8 - Kĺbová výživa
11.8.1 - Glukosamín
11.8.2 - Chondroitín
11.8.3 - MSM
11.8.4 - Kolagén
11.8.5 - Boswellia serrata
11.8.6 - Cissus quadrangularis
11.8.7 - Kurkumín
11.8.8 - Rybí olej
11.8.9 - Význam užívania kĺbovej výživy pre športovcov
11.9 - Fitness potraviny
11.9.1 - Proteínové tyčinky
11.9.2 - Proteínové palacinky
11.9.3 - Proteínový puding
11.9.4 - Ovsené a ryžové kaše
11.9.5 - Orechové maslá s proteínmi
11.9.6 - Proteínové cestoviny a chlieb
11.10 - Tekuté náhradky potravy
11.11 - Kreatín
11.11.1 - Zloženie a funkcie kreatínu v organizme
11.11.2 - Účinky kreatínu
11.11.3 - Formy kreatínu
11.11.4 - Užívanie a dávkovanie kreatínu
11.11.5 - Bezpečnosť užívania kreatínu
11.12 - Anabolizéry
11.12.1 - Tribulus
11.12.2 - HMB
11.12.3 - Ecdysterón
11.12.4 - Prohormóny a prosteroidy
11.13 - Stimulanty a NO produkty
11.13.1 - Arginín
11.13.2 - Citrulín
11.13.3 - Beta alanín
11.13.4 - Kofeín
11.13.5 - Taurín
11.13.6 - Tyrozín
11.13.7 - Inosin
11.13.8 - Guarana
11.14 - Spaľovače tuku
11.14.1 - Zelený čaj a extrakt zo zeleného čaju
11.14.2 - Synefrín
11.14.3 - Extrakt z kôry vŕby bielej
11.14.4 - Kapsaicín a extrakty z korenia
11.14.5 - Extrakt z banaby
11.14.6 - Karnitín
11.14.7 - HCA, chróm a ďalšie látky v spaľovačoch tuku
11.15 - Cyklovanie suplementov
12 - Ako správne zostaviť jedálniček
12.1 - Hodnotenie nutričného stavu a diagnostika športovcov
12.2 - Personalizácia výživy a individuálny prístup
12.3 - Aký výživový postup zvoliť?
12.4 - Ako zostaviť športový jedálniček?
12.5 - Výživové návyky, udržateľnosť výsledkov a dlhodobý rast výkonnosti
13 - Výživové postupy a redukčné diéty
13.1 - Aký druh redukčnej diéty zvoliť?
13.2 - Nízkosacharidové diéty (low-carb)
13.2.1 - Ketogénne diéty
13.2.2 - Cyklická ketogénna diéta (CKD)
13.3 - Nízkotučné diéty (low-fat)
13.3.1 - Sacharidové vlny
13.3.2 - Konštantný príjem sacharidov
13.4 - Flexibilné stravovanie (IIFYM)
13.5 - Cleaneating
13.6 - Paleo výživa
13.7 - Prerušované hladovanie (intermittent fasting)
13.8 - Reverse dieting
13.9 - Refeed days
13.10 - Najčastejšie chyby v redukčnej diéte
13.10.1 - Metabolic damage
13.10.2 - Cheat days
14 - Moderná výživa vo fitness a silových športoch v praxi
14.1 - Športová kulturistika (autori: Milan Šádek a Tomáš Bureš)
14.1.1 - Športové ciele v kulturistike
14.1.2 - Nutričné požiadavky a výživové postupy
14.1.3 - Jedálny lístok a suplementy na naberanie svalov
14.1.4 - Jedálny lístok a suplementy pre rysovanie svalov a zhadzovanie tuku
14.1.5 - Príprava pred pretekmi (autor: Tomáš Bureš)
14.2 - Bikiny fitness (autor: Sabina Pleváková)
14.2.1 - Športové ciele v bikiny fitness
14.2.2 - Nutričné požiadavky a výživové postupy
14.2.3 - Jedálny lístok a suplementy v mimosúťažnom období
14.2.4 - Jedálny lístok a suplementy pre rysovanie svalov a zhadzovanie tuku
14.2.5 - Príprava pred závodmi
14.3 - Physique mužov (autor: Aleš Lamka)
14.3.1 - Športové ciele vo physique mužov
14.3.2 - Nutričné požiadavky a výživové postupy
14.3.3 - Jedálny lístok a suplementy v mimosúťažnom období
14.3.4 - Jedálny lístok a suplementy pre rysovanie svalov a zhadzovanie tuku
14.3.5 - Príprava pred závodmi
14.4 - Silový trojboj (autor: Milan Špingl)
14.4.1 - Športové ciele v silovom trojboji
14.4.2 - Nutričné požiadavky a výživové postupy
14.4.3 - Jedálny lístok a suplementy v silovom trojboji
14.4.4 - Príprava pred závodmi
14.5 - Vzpieranie (autor: Jiří Orság)
14.5.1 - Športové ciele vo vzpieraní
14.5.2 - Nutričné požiadavky a výživové postupy
14.5.3 - Jedálny lístok a suplementy vo vzpieraní
14.6 - Strongman (autor: Jiří Tkadlčík)
14.6.1 - Športové ciele u strongmanov
14.6.2 - Nutričné požiadavky a výživové postupy
14.6.3 - Jedálny lístok a suplementy u strongmanov
14.6.4 - Príprava pred závodmi
14.7 - CrossFit (autor: Filip Trojovský)
14.7.1 - Športové ciele v CrossFite
14.7.2 - Nutričné požiadavky a výživové postupy
14.7.3 - Jedálny lístok a suplementy v CrossFite
14.7.4 - Príprava pred pretekmi
15 - Záver
15.1 - Poďakovanie
Kolektív autorov
Zoznam použitých skratiek
Zdroje a odporúčaná literatúra